Nu officieel: Amsterdam is een van de beste startup-steden van Europa

Nu officieel: Amsterdam is een van de beste startup-steden van Europa

This article will take you 3 minute(s) to read

Roepen dat ‘we’ zo goed bezig zijn is niet langer (alleen maar) hoofdstedelijke arrogantie. Amsterdam is de op één na beste startup-stad van Europa. In een recent gepubliceerd onderzoek van de European Digital City Index, een initiatief van de EU, moet onze hoofdstad alleen Londen voor zich laten als aantrekkelijke hub om een startup op te zetten. Op het gebied van scale-ups staat Amsterdam op de, ook zeker niet verkeerde, derde plek. Ook hier is Londen de beste optie, met Stockholm als tweede.

Kapitaal en ondernemingsklimaat

De ECBi rangschikt steden aan de hand van tien verschillende thema’s. De reden dat Amsterdam zo hoog staat is voor een belangrijk deel te danken aan de toegang tot kapitaal. Zowel op het gebied van beschikbaarheid van early-stage, late-stage en crowdfunding scoren Londen en Parijs beter, maar Amsterdam volgt snel daarna. Verder wordt het ondernemingsklimaat in Amsterdam geroemd. Ondernemers zijn in hoge mate bereid risico’s te nemen, terwijl er veel vertrouwen is bij zakenpartners onderling.

Taalkennis en netwerken

Daar komt nog eens bij dat Amsterdam gewoon een fijne stad is om in te leven, zo wordt in het onderzoek geconcludeerd. Met een goede infrastructuur en een kennis van de Engelse taal die alleen in startup-steden in het Verenigd Koningkrijk geëvenaard wordt. Daarnaast worden er verschillende initiatieven bij naam genoemd die vooral het startup-klimaat verbeteren. Zo is er met Startup Delta een uitstekend netwerk voor startups door heel het land beschikbaar. De inspanningen van Neelie Kroes blijven dus niet onopgemerkt.

Unicorn en scale-ups

De aanwezigheid van succesvolle startups helpt ook. Zo heeft Amsterdam met Adyen een heuze unicorn en heeft Bitcoin scale-up Bitfury momenteel ruim €50 miljoen funding binnengehaald. Ook het succes van WeTransfer en Travelbird wordt in het rapport genoemd. Helemaal als een verrassing komt de hoge notering ook niet. Eerder dit jaar kwam Amsterdam al in de top 20 van beste startup-steden wereldwijd. Toen moest het ook Berlijn nog voor zich laten, in het onderzoek van de ECDi eindigt de Duitse hoofdstad op plaats 7.

Ruimte voor verbetering

Maar het feit dat ‘we’ op plaats twee en drie staan, betekent ook dat er ruimte voor verbetering is. Sommige zaken zijn lastig aan te pakken. Zo is Amsterdam, vanuit Europees perspectief, geen goedkope stad om in te wonen en goedkope arbeidskrachten zul je niet snel vinden. Daarnaast is de markt voor digitale transacties niet geweldig en blijkt ook de digitale infrastructuur op Europees niveau van middelmatig niveau te zijn, ondanks het feit dat vrijwel iedereen een computer heeft. Breedbandverbindingen zijn daarentegen gemiddeld niet supersnel en vrij prijzig.

Geen andere Nederlandse steden meegenomen

Het onderzoek naar de verschillende startup steden is gedaan als onderdeel van het European Digital Forum, dat digitaal ondernemerschap en startups in Europa wil simuleren. Daarvoor is geput uit een hele serie al bestaande indexcijfers, waar een totaalscore uit gedistilleerd is. Daarbij is gekeken naar alle Europese hoofdsteden, waaraan nog zeven andere bekende startup-hubs zijn toegevoegd. Daar zit overigens geen tweede Nederlandse stad bij. Mocht je een startup willen beginnen in Athene of de Maltese hoofdstad Valetta, dan biedt deze index genoeg stof tot nadenken.

Leave a Reply

*