Rotterdamse startup Bolt doet toffe smart-scooter in de voorverkoop

Rotterdamse startup Bolt doet toffe smart-scooter in de voorverkoop

This article will take you 3 minute(s) to read

Het Rotterdamse Bolt Mobility wil de Tesla van de scooterwereld worden. En hun eerste Bolt smart-scooter lijkt alle ingrediënten aan boord te hebbben. Het voertuig is nu te pre-orderen.

150 kilometer per lading

De Bolt is een elektrische scooter die de benzinemotoren moet doen vergeten. Voor de scooter wordt gebruik gemaakt van een licht, composiet frame en aerodynamica uit de vliegtuigindustrie waardoor de scooter op één acculading 150 kilometer kan rijden. De accu’s zijn uitneembaar. Daarnaast claimt Bolt de snelste scooter van Nederland te bieden. Een vrij loze kreet, aangezien ze de brom- en snorvarianten net als alle benzinemodellen (als het goed is) gewoon begrenst zijn op 45 of 25 km/u. Wat Bolt bedoelt is dat hij lekker snel optrekt. In 3,9 seconden van o naar 45. Dat doet een Vespa je niet na.

bolt-serie

Scooter app op je telefoon

Los van snel en zuinig is de Bolt ook ‘smart’. Een groot, digitaal dashboard geeft informatie over je rijstijl, verschillende sensoren passen het energieverbruik waar nodig aan om het maximale uit de accu te halen. Daarnaast biedt de Bolt, in combinatie met de mobiele app, handige functies als ‘Find my Bolt’, voor als je ‘m even niet meer kunt vinden. Ook kun je op je telefoon zien of de accu al opgeladen moet worden en is de Bolt van een afstandje te starten. Om de scooter te laten communiceren met de app is hij voorzien van een 4G data-verbinding.

Tesla van de scooterwereld

Bolt Mobility is vorig jaar opgericht door de bouwkunde-student Marijn Flipse met als doel eenzelfde revolutie teweeg te brengen als Tesla in de autowereld doet. De scooter is door Bolt zelf ontworpen. “Uiteraard zitten er enkele koopdelen in, zoals de motor. We plannen om dit soort onderdelen zo snel mogelijk inhouse te maken, maar daar hebben we momenteel de middelen nog niet voor” Ook de fabricage gebeurt in Nederland. “Over goedkoop produceren hebben wij de visie”, aldus Flipse. “Liever automatiseren door middel van techniek dan dat hij in lage lonen landen wordt gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden.”

bolt-smart

Bolt Mobility Plan

De Bolt Scooter is nu te pre-orderen en vereist een aanbetaling van 250 euro. De overige 2245 euro worden bij aflevering voldaan. De Bolt scooter heeft naast de aanschafprijs ook een ‘Bolt Mobility Plan’ nodig van 29 euro per maand. Die zorgt voor onbeperkt dataverbruik van de 4G verbinding, maar dient ook als een verzekering voor als er iets mis is met de accu; Bolt belooft die kostenloos te vervangen. Er zit ook een ANWB-pechhulpdienst bij die prijs inbegrepen.

Seed funding

De Rotterdamse startup heeft voor de ontwikkeling van de scooter funding gehad, onduidelijk is hoeveel. Flipse: “Je moet dan echt denken aan een seed investment. Dit hebben we opgehaald bij een bevriende particuliere investeerder.” De Bolt smartscooter moet in de lente 2016 klaar zijn voor levering.

Leave a Reply

*