Silicon Canals is live: een gloednieuw, hyperinnovatief platform over #startups

Silicon Canals is live: een gloednieuw, hyperinnovatief platform over #startups

This article will take you 7 minute(s) to read

Welkom! Je leest nu de allereerste posting ooit op Silicon Canals, een gloednieuw, revolutionair, state-of-the-art, best-of-breed en hyper-de-pieper innovatief journalistiek platform. Wat zegt dat nou eigenlijk, hoor ik u denken twitteren? Silicon Canals is er voor (en door) de Amsterdamse (en Nederlandse) tech startup scene. Startups op de grachten, en die (ver) daarbuiten. Misschien is het een community. Of een blog. Of een nieuwssite. Een contentplatform? Zou zomaar kunnen. Het is wat wij er samen van maken.

Startups bij een groot publiek

We hebben niet alleen de ambitie om kundige (onderzoeks)journalistiek te bedrijven, leerzame blogs te schrijven en sappige roddels over Amsterdamse startups ongefilterd de interwebs op te slingeren. Er is zowaar een missie, een WHY, om met Simon Sinek te spreken. Even los van alle gobbledygook en ironie in de opgepompte titel, geloven wij ook echt dat wij met Silicon Canals het fantastische werk dat vele tech startups doen, beter bekend kunnen maken bij een groot (groter) publiek. Daar hebben wij uiteraard jouw hulp bij nodig. Elke bijdrage, in de vorm van een (gast)blog, persbericht, aankondiging of nieuwstip wordt hogelijk gewaardeerd. Stuur ons dus al je PR flack. Graag zelfs. Mail ons!

Inspiratie uit andere tech blogs

We zijn dus op een missie, om startups in Amsterdam (Nederland) te promoten.Waar halen we onze inspiratie vandaan? Kijkende in de wereld van de tech blogs, zijn er vele bronnen die ons motiveren. Niet alleen Techcrunch, Mashable en The Next Web, maar juist ook de interessante niche spelers zoals Pando Daily, Valleywag en Re/code. En kijk in Europa eens naar Tech.eu van Robin Wauters, Rude Baguette van Liam Boogar, Venture Village in Duitsland en Inventures van Claudia Kaefer voor Oostenrijk, Centraal- en Oost-Europa.

In het Nederlands

Deze Europese collegaplatformen hebben allemaal een ding gemeen. Ze schrijven in het Engels. Wat goed is, want dat is de internationale taal voor business. Maar dat helpt Silicon Canals niet: de voertaal in Nederland is en blijft Nederlands. Vandaar dat we heel koppig ook in het Nederlands beginnen, wat niet wegneemt dat Engels vroeger of later volgt – of zelfs hier de voertaal wordt.

Werktitel

En dan de naam. Wat vinden jullie ervan (discussie onder graag ;-)? Heel eerlijk, het was een werktitel. Een vingerwijzing naar Silicon Valley. Silicon Allee. Silicon Roundabout. Silicon Lisbon. En zo door. De domeinnaam Silicon Canals bleek onbezet. Zowel nl als com. En, niet onbelangrijk, ook het Twitteraccount! Het is bovendien een naam die al eerder is gebruikt, door de Amsterdamse startups op de grachtengordel zelf (hier en hier)

Startup op de voorpagina

Meer aandacht voor startups, daar gaan we voor. Dat betekent niet dat er in Nederland geen goed werk verricht wordt door de bestaande media. Online titels, business magazines en in toenemende mate kranten berichten over startups en technologische vooruitgang. Startupjuncture, Sprout, Nuzakelijk, Emerce, DutchCowboys, Marketingfacts, Frankwatching en NUtech berichten in meer of mindere mate geregeld over startups. Ook kranten doen hun best, nrc.next heeft zelfs een wekelijkse vaste rubriek en Metro plaatst weleens een startup pontificaal op de voorpagina. Dat is natuurlijk fantastisch, maar het kan altijd beter. Het is dan ook ons streven om zachte druk uit te oefenen op de Nederlandse media meer, beter, vaker of inhoudelijker over startups te berichten.

Startups serieus onderdeel economie

Silicon Canals is ontstaan vanuit Proudly Represents. Het eerste en enige startup PR-bureau van Nederland zag een groeiende behoefte vanuit de startup scene voor doorlopende, diepgravende aandacht voor hun werk. Met Silicon Canals hopen we daarom in een behoefte te voorzien. Gewoon, door startups als een serieus onderdeel van de economie te zien, en niet louter als een hip bijverschijnsel van de interneteconomie (lees: dit artikel van Quote).

Bedreiging

Daar schuilt gelijk de grootste bedreiging voor Silicon Canals: hoe objectief kun je berichten als je zelf vanuit een PR-bureau bij een flink aantal startups (nauw) betrokken bent? Om nog maar te zwijgen over mijn persoonlijke mentorschap bij zowel Startupbootcamp als Rockstart. Het zal hier en daar wel wringen, niettemin hebben wij de intentie noch ambitie om objectief te zijn.

Fansite?

Daarom zijn we wellicht soms meer een fansite dan een blog. Hoewel we een pittige mening niet schuwen. Van de community verwachten we tegengas en feedback. Een duw, een tweet, een Facebook-post als iets niet in de haak is. Niet alleen om ons scherp te houden, maar juist ook om elke stem een platform te geven. Ook al zijn we het er soms niet over eens. Dan is de discussie al de moeite waard.

Wie zijn wij?

Ik praat de hele tijd in de wij-vorm. Wij, dat zijn Remco Janssen en Arjan Drost als initiatiefnemers van Silicon Canals. Remco heeft een bachelor in de journalistiek, een verleden als sportjournalist voor onder andere Parool en Dagblad De Pers maar is bovenal vanaf 2005 blogger – met inmiddels zo’n 600 blogartikelen achter zijn naam, het kunnen er ook meer zijn. Arjan – ooit rechten- en mode-student en daardoor nog altijd een enorm fatje – heeft zijn journalistieke sporen verdiend als junior-hoofdredacteur bij Gentleman’s Watch, tevens is hij oprichter van het fonkelnieuwe lifestyle-blog 2&More.

 • author-avatar

  Aaron Mirck

  contributor

  As the former editor-in-chief at Campus and Content King at Upcoming, Aaron has his way with words. For Silicon Canals, he's an editor-at-large. In daily life, he's a freelance communication specialist for Bureau Mirck and Proudly Represents.

 • author-avatar

  Akansha Srivastava

  administrator

  Akansha Srivastava is Silicon Canals' Editor in Chief. A typical tech trend follower. Favorite job: analyzing the global tech industry. A true camera geek, gadget lover and a travel enthusiast. You can reach her via [email protected]

 • author-avatar

  Andrii Degeler

  contributor

  Community growth manager at Rockstart, communications specialist, and tech journalist. Fan of startup ecosystems, hardcore technology, and the Oxford comma. Send a good pitch to [email protected]

 • author-avatar

  Dennis de Vries

  editor

  Writes about technology for as long as anyone remembers. Hangs out with Apple, Samsung and Sony, but is just as interested in the Google-killer you're currently building in your parents' garage. Tries to learn Polish because reasons.

 • author-avatar

  Jordin Pellencau

  contributor

  Former Editor at Silicon Canals. Plays guitar, loves gaming.

 • author-avatar

  Laura Vrijsen

  contributor

  Discourse and argumentation studies graduate who loves to meditate. Reporter at Silicon Canals.

 • author-avatar

  Linda Schilperoort

  editor

  Content marketing- & event manager at Silicon Canals.

 • author-avatar

  Lotte Elbrink

  contributor

  Lotte is freelance journalist, tekstschrijver en (web)redacteur. Schrijft voor journalistieke bronnen maar doet daarnaast regelmatig copywriting klusjes en PR voor ondernemers, bedrijven en startups.

 • author-avatar

  Jules Diepstraten

  contributor

  Former Senior editor and sub-editor at Silicon Canals. Trying to ensure no typo will slip through the cracks.

 • author-avatar

  Editorial team

  editor

  Always look over your shoulder, we might be right behind you. Email the editorial team at [email protected]

 • author-avatar

  Remco Janssen

  administrator

  Founder and publisher, so basically the end boss of Silicon Canals. Active in the Dutch startup scene since 2001. Now widely known in the ecosystem as the Startup Godfather, thanks to BNR Radio.

 • author-avatar

  Sharjeel Sohaib

  contributor

  Sharjeel Sohaib is an enterprise technology writer. He writes about technology, cyber-security, and the Internet of Things.

Scribenten

Een goede blog kan echter niet zonder ervaren scribenten, vanuit diverse vakgebieden. Als eerste hebben wij de gelouterde (energie)journalist Wessel Simons van Responsive Media aan ons weten te binden. Hij schreef alvast de eerste editie van de rubriek Drie [categorie X] Startups Die Je Moet Volgen, met zijn kennis over de energiemarkt (zie: drie groene energiestartups die je moet volgen). Er zullen hopelijk nog vele journalisten en bloggers volgen, op losse en op vaste basis. Vooralsnog werkt iedereen op vrijwillige basis, maar in de toekomst zullen we niet schromen om voor premium content te (laten) betalen.

Verdienmodel

Komen we gelijk op de meest gestelde vraag in startup-land: wat is je verdienmodel? Daar zijn we mee bezig. En dat is goed. Wat dat betreft is Silicon Canals niet vreemd met de eigenaardigheden van een startup, een lean startup welteverstaan. We vinden het wiel uit terwijl we rijden.

Ideeën zijn welkom

De eerste plannen zijn in de maak. Of het nu lidmaatschappen zijn, een printmagazine, advertorials, advertenties (maar dan anders dan anders), betaalde content van partners en sponsors, een marktplaats voor aanverwante diensten, whitepapers, een webshop, investor services, een persberichten-wire: het staat allemaal ter discussie en we staan er sowieso open voor. Al dan niet in samenwerking of geïnitieerd door partners. Ideeën zijn welkom. Wie denkt de hele graal te hebben, meld je bij ons! Ook als je verbeterpunten ziet, fouten ziet in teksten of website. We horen graag van je!

Name
E-mail
Website
Comment

Send contact form

Rest ons nog je alvast te bedanken voor je eerste bezoek. Je kunt heel eenvoudig ons blijven volgen, via onze nieuwsbrief (komt binnenkort wekelijks, hieronder alvast inschrijven), Twitter, Facebook en Google+

Schrijf je alvast in voor de wekelijkse nieuwsbrief

* indicates requiredEmail Format


Leave a Reply

*