Tinder voor Slush 2015: officiële netwerktool van Nederlandse maker

Tinder voor Slush 2015: officiële netwerktool van Nederlandse maker

This article will take you 4 minute(s) to read

Morgen gaat het los in Helsinki. Op startup-festival Slush komen 15.000 founders van tech-startups, VC’s en journalisten samen. Zet al die mensen samen in een ruimte, en het wordt netwerken wat de klok slaat. Dat kan natuurlijk ouderwets door handjes te schudden en vriendelijk te lachen. Maar Slush heeft daar ook een speciale mobiele netwerk-app voor. Grip werd ook al gebruikt op het World Economic Forum afgelopen maand en is ontwikkeld door 22-jarige Nederlander Tim Groot. SiliconCanals.nl schudt hem virtueel de hand.

Tinder voor Slush

De basis van Grip is een ‘ Tinder-style’ interface waarin je kunt aangeven of je geïnteresseerd bent in iemand. Gebruikers kunnen lid worden van communities, die gelinkt zijn aan acclerators, locaties of events. Vervolgens kunnen personen links (‘later’) of rechts (‘interested!) geveegd worden. Veeg je iemand rechts, en veegt die jou ook rechts dan wordt er een ‘ handshake’ gedaan en heb je in een privé-chat contact met elkaar.

Beginpunt van interactie

Grip, gratis beschikbaar voor Android en iOS, biedt voordelen ten opzichte van de standaard op het gebied van zakelijk netwerken, aldus Groot: “Op LinkedIn is een connectie vaak het eindpunt en volgt er niet meer interactie tussen mensen. Voor ons is de handshake echter het beginpunt van de interactie en de mogelijkheden die je samen kan creëren.” Grip is daarom ook interessant voor internationale conferenties zoals Slush. “We zijn in juli het gesprek aangegaan nadat ik vorig jaar ook al contact met ze had gezocht om samen te werken. Toen ging het helaas niet door maar dit jaar wel”.

grip app

Made in Denmark

Groot woont momenteel in Denemarken, vanwaar hij zijn app ontwikkelt. “Ik heb International Management gestudeerd in Amsterdam en liep stage voor Nodes Agency in London als deel van de opleiding. Toen ben ik samen met de managing partners van Nodes Agency de startup Grip gestart. Aangezien hun hoofdkantoor in Kopenhagen zit was het het beste als ik daar ook zou wonen.”

World Economic Forum

Vanuit daar kijkt Groot niet alleen naar Scandinavië. Eerder was Grip al de primaire netwerk-app op Uprise Festival in Amsterdam. Vorige maand werd het prominent gebruikt door het World Economic Forum, tijdens hun summit in Dubai: “Ja het is inderdaad heel bijzonder om met het WEF samen te werken. Een ex-google werknemer nam zelf contact op nadat ze de app had bekeken. Het was een heel groot success, 42% van de aanwezigen had de app gedownload en er waren veel positieve reacties, zelfs op twitter.”

Grip en Shake-On

Grip is niet de enige Nederlandse app die het netwerken op congressen online wil laten plaatsvinden. Vorige week op Web Summit draaide Nederlandse startup Shake-On een pilot. Hun slimme armbandjes herkennen het wanneer twee mensen elkaar letterlijk de hand schudden, waarna automatisch hun gegevens aan elkaar gekoppeld worden. “Shake-On is hardware specifiek voor evenementen en is daardoor lastig op te schalen. Ook focussen wij op het maken van de juiste contacten en niet het online brengen van de bestaande contacten. Ik zie wel wat in een potentiële samenwerking, als mensen de handen schudden de Shake-On bracelet hebben ze ook automatisch een handshake in Grip bijvoorbeeld.”

Het einde van LinkedIn

Meer zorgen zouden ze zich bij LinkedIn moeten maken. Het zakelijk-sociale netwerk kan, als Grip lekker gaat draaien, de deur wel sluiten. “Wij zijn nu bezig met een seed ronde van tussen de €500.000 en €1 miljoen en dat zal ons in staat stellen om een groot deel van de startupwereld op de app te krijgen”, zegt Groot. ” us als je een gesprek wil hebben met interessante mensen in de startupwereld, dan is eind volgend jaar LinkedIn irrelevant.” Hoewel dat volgens de Grip-founder ook wel enige nuance verdient: “Voor mensen die een lange lijst met ‘connecties’ willen zal het nog weel een tijdje blijven staan.” Bij Linkedin halen ze opgelucht adem.

Foto bovenaan: Grip met founder Tim Groot (links)

Leave a Reply

*