Software-startup Komparu streeft naar objectieve prijsvergelijking

Software-startup Komparu streeft naar objectieve prijsvergelijking

This article will take you 3 minute(s) to read

Is het mogelijk om een prijsvergelijkingswebsite te kunnen vertrouwen als een objectief, onafhankelijk vergelijkingsinstrument van bijvoorbeeld verzekeringen, telefoonabonnementen en energieproducten? Hoe betrouwbaar zijn de resultaten van een vergelijkingssite, als een groot deel van de aandelen in handen is van een grote zorgverzekeraar? Een kort gesprek over datamanipulatie en het belang van objectiviteit met Bart van Raak, medeoprichter van vergelijkingssoftware-ontwikkelaar Komparu. De startup haalde onlangs een nieuwe investering binnen van ex-Zanox CEO Thomas Joosten. Er zijn plannen om binnenkort de Duitse, Zwitserse, Poolse en Italiaanse markt te veroveren.

komparu-logo (1)

Huidige problemen

Gevraagd naar het grootste probleem van huidige vergelijkingswebsites, kan Van Raak duidelijk zijn: de betrouwbaarheid. “Er zijn genoeg websites die drie van de twaalf verzekeringen bovenaan in een lijstje zetten, terwijl die voor de consument lang niet altijd de goedkoopste of beste keuze zijn. Er gebeurt iets in de vertaalslag van de aangeleverde ruwe data naar aantrekkelijke zoekresultaten die aan de consument gepresenteerd worden. Er wordt bijvoorbeeld een top drie getoond waarvan de daadwerkelijke ranking verborgen blijft, of in ergere gevallen is beïnvloed.”

Voortrekkersrol

Die beïnvloeding kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat belanghebbende partijen een aandeel hebben in het bedrijf achter de website, of dat prijsvergelijkers bepaalde verzekeraars voortrekken: zo krijgt een verzekeraar die provisie betaalt voor klanten die via de vergelijkingswebsite worden binnengehaald een voorkeursbehandeling op andere (vaak kleinere) niet betalende verzekeraars. Resultaat: consumenten die op verschillende plekken op internet uiteenlopende resultaten tegenkomen over hetzelfde product. Van Raak: “Dan verlies je natuurlijk heel snel het vertrouwen.”

Frisse wind

Tijd voor een frisse wind dus. Komparu heeft een systeem ontwikkeld waarin de data volledig door het bedrijf zelf beheerd worden, zonder invloed van andere partijen die belang hebben hoe die data uiteindelijk op een vergelijkingswebsite gepresenteerd worden. Daarnaast vergelijkt Komparu niet alleen op basis van prijs, maar ook op bepaalde voorwaarden die voor de consument wellicht van belang zijn. “Het draait dus niet louter om het goedkoopste resultaat, maar dat wat het beste bij de specifieke wensen van de consument aansluit,” aldus Van Raak.

data_feed_management

Niet-gemanipuleerde data

Een belangrijke vraag is dan: wat maakt Komparu dan wél zo integer en onafhankelijk? Met andere woorden: wat garandeert dat de door hun aangeleverde data niet-gemanipuleerd gepresenteerd worden. Van Raak is daar duidelijk in: “Wij maken simpelweg alleen gebruik van de data die direct aangeleverd worden door de providers, verzekeraars en energiebedrijven zelf, soms via een data-leverancier. Dit is precies dezelfde data die wij gebruiken en presenteren in onze software. Het zou volkomen zinloos zijn voor die leveranciers om de data aan te passen: er zit geen (commercieel) belang achter om de data op welke wijze dan ook te manipuleren.”

Terrein winnen

Vanzelfsprekend zijn het daarom ook niet de grote (vaak niet onafhankelijke) prijsvergelijkingswebsites die Komparu als potentiële klant ziet. Het terrein is juist te winnen op het gebied van kleinere (productspecifieke) vergelijkingswebsites en publishing houses – Tweakers, Sony en Sanoma zijn bijvoorbeeld huidige klanten. “Het is niet de bedoeling dat Komparu als merk zichtbaar is op de site: de software draait volledig achter de schermen. De software zorgt er in sommige gevallen ook nog eens voor dat bezoekers bij het vinden van het juiste zorgpakket of abonnement niet door hoeven te klikken naar de daadwerkelijke aanbieder. De bezoeker blijft op de site en sluit daar zijn pakket af.”

Zo behoudt de website haar bezoekers, en kan de consument langzaam weer gaan vertrouwen op de legitimiteit van de aanbiedingen die gepresenteerd worden. “Ons streven is simpel: op een integere, objectieve manier data met elkaar vergelijken.”

Leave a Reply

*