Startup BV: handige rechtsvorm of proefballonnetje?

Startup BV: handige rechtsvorm of proefballonnetje?

This article will take you 4 minute(s) to read

Startups zijn inmiddels ook in Den Haag talk of the town. De politieke partij D66 doet een duit in het zakje met een nieuwe rechtsvorm. De zogeheten Startup BV moet speciaal voor startups een constructie worden die de eerste jaren voor de bedrijven gunstiger moet maken. Wat houdt dit plan eigenlijk in en is de startup-BV in vergelijking met een VOF een gunstige keuze voor de rechtsvorm van je startup? Of is het niets meer dan een proefballonnetje?

Subsidievoordelen Startup BV

De Startup BV moet een tijdelijke status zijn voor bedrijven. Twee jaar lang zorgt deze constructie voor de volgende voordelen en uitzonderingen. In deze rechtsvorm krijgt het bedrijf automatisch een S&O verklaring, deze staat ook bekend als een WBSO verklaring. Dit zorgt ervoor dat de toegang tot de WBSO en RDA subsidies open staat. Ook de zogeheten innovatiebox staat daarmee open. De combinatie hiervan zorgt voor lagere loon- en investeringskosten en een lagere winstbelasting.

Goedkoper personeel

Daarbuiten hoeft er met een Startup BV niet jaarlijks een jaarrekening ingeleverd te worden bij Moedertje Staat, wat een hoop accountantskosten scheelt. Ook het geld dat aan werkgeverspremie over de éérste werknemer zou moeten worden afgedragen mag het bedrijf in eigen zak houden. Daarbij komt dat er überhaupt flexibelere contracten komen voor werknemers en dat de zogeheten gebruikelijkloonregeling niet geldt.

Gebruikelijk loon

Deze regeling zet, kort gezegd, het inkomen van een directeur, voor het oog van de belastingdienst, op hetgeen ‘gebruikelijk’ is in vergelijking met andere bedrijven of onder eigen personeel: gebruikelijk loon. Wat een behoorlijke tegenvaller kan betekenen of discussies met de Belastingdienst. Daarnaast wil D66 investeren in een Startup-BV fiscaal aantrekkelijker maken door een aftrek voor (angel)investors hiervoor te creëren.

Voor wie?

Om de regeling af te bakenen en misbruik te voorkomen zou de Startup-BV alleen toegankelijk zijn voor startups in een incubator of een accelerator en startups die een investering van een erkende Business Angel hebben gekregen.

Waarom?

Idee is dat de eerste twee jaar van een startup de lastigste zijn en dat regels dan zo min mogelijk dienen te belemmeren. De startup-BV geeft met bovenstaande punten voordelen ten opzichte van gewone (Flex) BV’s. Ook kan de speciale startup-BV vooral als ‘Unique Selling Point’ voor Neelie Kroes en de Startup Delta gelden om Nederland internationaal op de kaart te zetten.

Verschil tussen een BV en een VOF?

Belangrijkste verschil is dat een BV als entiteit wordt belast in de vennootschapsbelasting. Bij een VOF daarentegen wordt niet de VOF maar de vennoten zelf voor hun deel belast in de inkomstenbelasting. A different cup of tea! Als je als startup niet bent aangesloten bij een accelerator/incubator of (nog) geen investeerders nodig hebt en om die reden geen rechtsvorm met een in aandelen verdeeld kapitaal is vereist (zoals een BV), kan een VOF als rechtsvorm een goede keuze zijn.

Voordelen VOF

Bij een VOF geldt de gebruikelijk loon regeling ook niet, en hoeft er eveneens geen jaarrekening te worden ingeleverd. De S&O verklaring die bij de Startup BV automatisch komt, kan bij een VOF worden aangevraagd als er technische innovaties worden ontwikkeld. Daarnaast geldt voor VOF’s tot een winst van circa €20k per vennoot effectief geen te betalen belasting door onder meer de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de MKB winstvrijstelling (en de algemene heffingskorting en arbeidskorting). Daarbij komt nog de S&O aftrek voor starters van €18.634,- per vennoot! Als er op een later moment een investeerder aan boord komt, dan kan de VOF worden omgezet in een BV. Dit kan zogeheten ‘fiscaal geruisloos’, wat betekent dat er geen belasting over deze omzetting hoeft te worden betaald.

Bottomline

Bottomline is dat het idee van de Startup-BV iets kan toevoegen en vergemakkelijken ten opzichte van normale Flex BV’s en vooral een mooi uithangbord kan zijn voor de Startup Delta en Nederlandse startup scene. In het algemeen levert de VOF in de beginfase de meeste belastingvoordelen op. Kort en goed, mocht het plan doorgaan, kies als startup niet direct blind voor de Startup BV, maar denk nog steeds even na welke rechtsvorm het beste past.

Foto: Mike/Flickr/CC by 2.0 

Leave a Reply

*