Techhub ‘X’ van TNW en Google zet Amsterdam nog meer op de kaart

Techhub ‘X’ van TNW en Google zet Amsterdam nog meer op de kaart

This article will take you 3 minute(s) to read

In het hartje van Amsterdam opent in de lente van 2016 een nieuwe, grote ruimte voor tech-startups, genaamd Amsterdam X, of kortweg ‘X’. Dat maakt The Next Web vandaag bekend. Amsterdam X is een initiatief van The Next Web, samen met Google. Geselecteerde startups kunnen daar over enkele maanden hun kantoor houden, of netwerken met andere bedrijven, investeerders en mentoren.

Amsterdam X meer dan alleen kantoor

De nieuwe techhub wordt momenteel nog verbouwd en zal in de lente klaar zijn voor gebruik. Volgens The Next Web moet het meer worden dan een shared workingspace. De ruimte wordt in samenwerking met Google opgezet, en zal mede dienst doen als een zusje van het Google for Entrepreneurs Network. “Mede geïnspireerd door de Google Campus in Londen, en ons realiserend dat Google de perfecte partner zou zijn om dit samen mee op te zetten, zijn we een samenwerking aangegaan die ondernemerschap stimuleert en ondersteunt”, zegt The Next Web CEO Boris Veldhuijzen van Zanten. “Google doet dat al met 25 andere succesvolle hubs over de hele wereld en heeft daarnaast zelf nog 5 campuses in beheer.”

‘Nederlandse startups helpen groeien’

James van Thiel, Google’s Director of Strategic Partnerships EMEA, voegt toe: “De startup community in Amsterdam is al zeer actief en aanwezig, en we denken dat ‘X’ die bedrijvigheid zal stimuleren door een fysieke locatie aan te bieden. Op deze plek kunnen we onze bestaande programma’s voor ondernemers en startups aanbieden, naast demo days met internationale gasten, uitwisselings-programma’s en training sessies ontworpen om Nederlandse startups te helpen groeien en succesvol te worden.”

Amsterdam X locatie

Booking, KPMG en ABN Amro

De Amsterdamse Google Campus is niet het exclusieve domein van Google. The Next Web heeft er nog een aantal bedrijven aan weten te binden. Zo wordt Booking.com genoemd als ‘global partner’ en zal KMPG een innovation lab openen in X. ABN Amro vergroot ook zijn invloed in de Amsterdamse techscene door als founding partner van Amsterdam X op te treden. De bank is ook al partner van The Startup Orgy, een techhub die letterlijk onder deze nieuwe hub zit. In de directe nabijheid zitten ook de co-workingspaces WeWork en Spaces.

120 startups

Amsterdam X is gevestigd aan de Bloemenmarkt in de oude ‘Munstaeate’ wat vroeger dienst deed als bank. Dat gebouw zal met 6000 vierkante meter ruimte plaats bieden aan 120 startups, 500 werkplekken, en 1,000 dagelijkse bezoekers, van investeerders tot ondernemers, mentoren en adviseurs. De bovenste verdieping zal open zijn voor het publiek, dat daar kan genieten van het uitzicht over de binnenstad.

Inschrijven kan al

Momenteel is er op de website van de techhub nog weinig spannends te beleven, maar startups die geïnteresseerd zijn in een residency doen er goed aan zich alvast in te schrijven bij Amsterdam X. Uiteindelijk zullen de bureau’s vast niet lang leeg blijven.

Leave a Reply

*