Funding voor IoT-startup Undagrid van Schiphol en KLM

Funding voor IoT-startup Undagrid van Schiphol en KLM

This article will take you 2 minute(s) to read

Startup Undagrid – met kantoren in Zeist en Twente – heeft een investering gekregen van het Mainport Innovation Fund, dat gevormd wordt door Schiphol, KLM, Rabobank en de Universiteit van Delft. Schiphol is al een belangrijke afnemer van het slimme netwerk van sensoren van Undagrid. Het bedrag dat geïnvesteerd is, is niet bekend gemaakt.

Undagrid in de prijzen

Deze IoT-startup moet je in de gaten houden‘, schreven we zo’n driekwart jaar terug. Heb je dat gedaan, dan weet je waarschijnlijk al dat Undagrid het na het voltooien van Startupbootcamp heel lekker heeft gedaan. Na ‘beste IoT startup van Europa’ volgens het European Institute of Innovation and Technology van de Europese Unie zijn ze ook benoemd tot Sprout startup van het jaar 2014.

Op naar het buitenland

Undagrid wil niet kwijt hoeveel er geïnvesteerd is. We moeten het doen met de wetenschap dat het geld Undagrid in staat stelt om verder te groeien en nieuwe markten aan te boren, aldus Bram Ledeboer die Investment Manager is bij MIF: “De investering van MIF, samen met partners KLM, Schiphol, TU Delft en Rabobank zorgt dat Undagrid sneller de ambitie vervult om dé communicatie oplossing binnen de luchthaven logistiek te worden.” Het buitenland is volgens hem een logische volgende stap.

GSETrack

Undagrid wist al in een vroeg stadium Schiphol als klant binnen te halen. De startup voorziet de luchthaven van GSETrack, een netwerk van sensoren om grondmaterieel terug te vinden. De sensoren hebben geen groot, energievretend wifi of 4G netwerk nodig, maar zetten hun eigen netwerk op door met elkaar te communiceren. Op die manier gaan de relatief goedkope sensoren jaren mee op een batterij, is het netwerk eindeloos uit te breiden en is het gemakkelijk te beheren. Voor Schiphol betekent dit een oplossing waarbij ze efficiënter gebruik kunnen maken van voertuigen als bagagekarren en vliegtuigtrappen door ze real-time te tracken. Dat scheelt niet alleen tijd, er zijn zelfs minder wagentjes nodig omdat ze niet constant zoek zijn.

Hou ‘m in de gaten

Momenteel draait Undagrid ook een pilot in de havens van Rotterdam en Amsterdam, om te zien of het systeem daar ook kan helpen binnenvaartschepen efficiënter te lokaliseren. En we hoeven vast niet gek op te kijken als luchthavens in het buitenland binnenkort ook een stukje Undagrid-technologie meekrijgen. Undagrid is dus nog steeds een startup om in de gaten te houden.

Leave a Reply

*