Hoe fintech startup Tabster betalen in de kroeg makkelijker maakt

Hoe fintech startup Tabster betalen in de kroeg makkelijker maakt

This article will take you 4 minute(s) to read

Het blijft een vervelend moment: uitrekenen wie wat moet betalen nadat je in een kroeg gezellig biertjes hebt gedronken en bitterballen hebt weggewerkt. Zodra de rekening op tafel komt, wordt het ongemakkelijk en ongezellig – niemand heeft zin in een hoofdrekensessie, apart betalen is voor iedereen onhandig en tijdrovend. Nog vervelender: moeten wachten totdat iedereen je terugbetaalt als je de hele rekening voorschiet om het gedoe te voorkomen. Tabster zegt de oplossing te hebben.

Niet denken maar doen

Sjoerd Rothweiler, mede-oprichter van Tabster, ondervond iedere keer als hij iets ging drinken of eten met vrienden bovenstaand probleem. En dan kan je zoals de meeste mensen daarover klagen, afvragen waarom daar nog geen oplossing voor is en het daarna weer vergeten, of gewoon zorgen dat die oplossing er komt.

Van het kastje naar de app

Rothweiler begon daarom samen met Frans van Hoogstraten de startup Tabster, een app die betalen in de horeca makkelijker wil maken. “Met Tabster gaat alles automatisch: je checkt in met de app zodra je de kroeg binnenloopt waardoor er automatisch een rekening wordt geopend. Er is een realtimeverbinding tussen ons kastje dat gekoppeld is aan het kassasysteem van de kroeg en de mobiele app, dus iedere bestelling wordt automatisch toegevoegd aan je persoonlijke rekening. Als het tijd is om te gaan, check je uit – de uiteindelijke rekening wordt automatisch van je rekening afgeschreven, via creditcard of IBAN,” aldus Rothweiler.

En dat is handig en scheelt tijd. Net als bij het boeken van een taxirit bij Uber weet je aan het begin van de avond in de kroeg namelijk niet wat de uiteindelijke rekening gaat worden. Dat de betaling van die rekening volledig geautomatiseerd is, zorgt voor veel minder gedoe aan het einde van de avond. “En dat is ook ons doel: met techniek ervoor zorgen dat ongezelligheid verdwijnt in de kroeg.”

Late inhakers

“Je moet natuurlijk wel aan het personeel laten weten dat je een bonnetje opent via Tabster, vanaf dat moment koppelen ze jouw tafel met een paar klikken aan hun kassasysteem. Tussen het openen en sluiten van de rekening wordt elke bestelling automatisch verdeeld. Als mensen later aanhaken is dat ook geen probleem: je checkt in op de lopende rekening en betaalt vanaf dat moment mee, je hebt niets te maken met de bestellingen die eerder zijn gedaan. Als iemand zijn mobiel is vergeten of niet heeft opgeladen, kan iemand anders in de groep heel eenvoudig voor twee betalen.”

tabster ui

Kassakoppeling

De kracht achter Tabster is het universele systeem dat aan iedere kassa te koppelen is. “Kassaleveranciers verkopen stabiliteit en hebben hun eigen prioriteiten, het is daarom erg lastig om te kunnen koppelen met een groot aantal verschillende kassaleveranciers. De ontwikkeling van een universeel kastje dat overal op aan is te sluiten heeft dan een ontzettend grote waarde.”

Innovation Studio

Tabster was de eerste startup die gehuisvest is in de Innovation Studio, de startupincubator van ING. We schreven al eerder over de samenwerking tussen corporates en startups en hoe daar vaak, bij een investering of lancering van een acceleratorprogramma, wordt gesproken over een win-winsituatie: een groot netwerk, expertise en ontwikkelingskansen voor de startups, innovatiekracht van jonge denkers voor de corporates. Daar kan je kritisch over zijn – de beweegredenen van een corporate om te investeren in een startup kan immers ook bedoeld zijn om zo vroeg mogelijk een belang te krijgen in een (potentiele) concurrent. Damage control dus.

Maar de deelname van Tabster aan de Innovation Studio bewijst dat de incubator van ING een omgeving biedt waarin startups hun product beter en sneller te kunnen ontwikkelen. “We zitten in de Innovation Studio samen met Payconiq, een bedrijf dat zich bezighoudt met mobiele betalingen via moderne API-technologie. Zij hebben ons geholpen om het mogelijk te maken om via een machtiging direct in de app te betalen. Door onze samenwerking met ING was het mogelijk om dit in zeer korte tijd te realiseren en zijn we hier in Nederland een van de eerste in.”

Toegankelijk

De toekomstvisie is volgens Rotheweiler duidelijk: “We willen de app zo overzichtelijk mogelijk maken. “We willen van een 8 naar een 10 toewerken. Een gestroomlijnde, zeer toegankelijke app die zonder onze interventie meteen te begrijpen en gebruiken is. Het is erg ingewikkeld en uitdagend om iets wat aan de achterkant zeer complex is aan de voorkant kraakhelder te krijgen, maar die wisselwerking werkt voor het hele team enorm motiverend. Zeker als je werk zich zoals nu begint uit te betalen in groei.”

Leave a Reply

*