Valt de nieuwe fintech-startup Bunq wel te vertrouwen qua privacy?

Valt de nieuwe fintech-startup Bunq wel te vertrouwen qua privacy?

This article will take you 3 minute(s) to read

Nederland heeft een nieuwe bank van eigen bodem: Bunq.  Een bijzondere bank, aangezien Bunq zich slechts beperkt tot girale betalingen middels een app. Je kunt bij Bunq niet sparen of beleggen zoals bij andere banken. Deze fintech startup profileert zichzelf dan ook graag als een club developers die een betaalconcept hebben neergezet. Maar valt deze nieuwe Nederlandse fintech-startup wel te vertrouwen qua privacy?

Een bank gesticht door nerds…

Een slimme zet aangezien de traditionele Nederlandse banken na de crisis nou niet bepaald een goed imago hebben. Bunq daarentegen is nieuw, gesticht door nerds in t-shirts en heeft niets van doen met die grijze heren in dure pakken. Slimme PR maar dat beeld strookt niet helemaal met de werkelijkheid. We kennen oprichter Ali Niknam uiteraard als een old school nerd en oprichter van Trans IP. Hij is een doorgewinterde internetondernemer met een groot netwerk.

en old school bankiers

In het Kamer van Koophandel(kvk) uitreksel komen we naast hem onder andere nog drie oud Royal Bank of Scotland (RBS) bankiers tegen: Jan de Ruiter(commissaris), Pieter van der Harst (commissaris) en Jeroen Kremers(mede-bestuurder). Die laatste twee zijn toch echt bankiers van de oude stempel (bron: Das Kapital). Het binnenboord halen van deze oud RBS trio was waarschijnlijk een noodzakelijk kwaad voor de bankvergunning die De Nederlandsche Bank (DNB) moest afgeven. DNB weegt onder andere de ervaring van de bestuurders en commissarissen in de financiele sector mee in een vergunningsaanvraag.

Wat het wordt het verdienmodel?

Een ander opvallend aspect aan Bunq is het gebrek aan duidelijk verdienmodel. We zien op de site dat overschrijvingen naar alle banken gratis zijn. Voor een pinpas betaal je 9 euro per 4 jaar, met je pas pinnen kost 4 cent per transactie en geld uit de automaat kost 80 cent per transactie. Wij hebben zo’n vermoeden dat de gemiddelde bunq gebruiker juist overstapt van zijn traditionele bank om minder poespas te hebben met pin- en contanbetalingen. Die fees zullen dus niet bepaald een cash cow gaan worden.

Gebruikersdata inzetten voor marketing?

Nou zal Bunq niet de eerste startup zijn die zoveel mogelijk gebruikers probeert te werven om vervolgens te gaan kijken wat voor verdienmodel er bedacht kan worden. Men zal in ieder geval een schat aan data binnenkrijgen over de transacties van gebruikers. Deze data kan eventueel (geanonimiseerd) ingezet voor marketingsdoeleinden van derden, al ligt dat wel gevoelig.

Een greep uit de privacy overeenkomst

“Wij gebruiken de door ons verzamelde persoonsgegevens voor:

• het beoordelen en accepteren van klanten, evenals het uitvoeren van overeenkomsten met klanten;

• het afwikkelen van betalingsverkeer;

• het verrichten van analyses voor statistische en wetenschappelijke doeleinden;

• het uitvoeren van marketingactiviteiten;

• het waarborgen van de veiligheid en integriteit van de financiële sector, bunq en jou als klant;

• het voldoen aan wettelijke verplichtingen; en

• serviceverlening aan klanten.

• Als je liever niet wil dat wij je gegevens gebruiken voor marketingactiviteiten, kun je hierover contact met ons opnemen via de bunq app (een standaard opt-in dus tenzij je zelf aangeeft dat niet te willen)

Geen gegevens verkocht aan derden

In datzelfde privacyovereenkomst staat dat er geen gegevens verkocht zullen worden aan derden.  Mooi zo, maar betekent niet dat derden op basis van inzichten uit die gegevens jou mogen benaderen voor marketingsdoeleinden. Ook bij Facebook verlaat data van gebruikers nooit de eigen servers maar adverteerders hebben wel toegang tot tools die ze in staat stelt om specifieke doelgroepen te benaderen.

Kortom

Bunq is een interessante nieuwe speler, maar laat u niet te veel inpakken door de PR. Er is,op dit moment, onvoldoende duidelijkheid over hoe uw gegevens precies gebruikt kunnen worden door Bunq.

Leave a Reply

*