Wat je als startup moet weten over Prinsjesdag en de Miljoenennota 2016

Wat je als startup moet weten over Prinsjesdag en de Miljoenennota 2016

This article will take you 3 minute(s) to read

De hoedjes waren weer uit de kast getrokken, de gouden koets was voorlopig voor het laatst te zien en Jeroen Dijsselbloem pronkte met het koffertje met de miljoenennota. Erg veel stippen op de horzion en piketpaaltjes, maar wat zijn de beleidsplannen voor startups op Prinsjesdag die je moet weten?

Startup in Kabinetsbeleid

Neelie Kroes, onze special envoy, had al aangegeven dat zij in eerder Kabinetsbeleid het woord ‘startup’ compleet mistte. Zij heeft hierin helaas gelijk. Het woord startup staat eveneens niet in de miljoenennota maar de termen innovatie en research zijn wel opgenomen. Er zijn een drietal plannen  in de maak en er komt een platform om mogelijkheden voor funding inzichtelijk te maken.

1) Samenvoeging WBSO en de RDA

De fiscale subside voor innovatie, de WBSO, is een bekende maar volgens Kroes soms (te) ingewikkelde fiscale subsidieregeling. Deze regeling moet volgens Kroes makkelijker. Het kabinet heeft geluisterd en verkleint de papierwinkel door deze twee regelingen samen te voegen. Wil je van deze regeling gebruik maken voor het komende jaar dan dien je binnenkort een aanvraag in te dienen bij de RVO.

Wil je weten hoe het ook al weer zat met de fiscale subsidieregelingen, verwijzen we naar onze eerdere post hierover.

2) Extra budget voor R&D en Startups

Het bedrijfsleven krijgt van het kabinet een extra impuls van 150 miljoen euro: 100 miljoen voor research en onderzoek en 50 miljoen euro voor Startups en het MKB. Dit is nog een beetje een cliffhanger. Hoe precies en onder welke voorwaarden wordt op later tijdstip bekend gemaakt. 

3) ‘Vriend Piet’-regeling om investeringen in Start ups aantrekkelijker te maken

De lobbyclub VNO-NCW wist te melden dat het voor particulieren aantrekkelijker wordt via een fiscale regeling om te investeren in Nederlandse mkb-ondernemingen en start-ups. De regeling, volgens VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer ook wel de ‘Vriend Piet-regeling’, stimuleert niet alleen directe investeringen door bijvoorbeeld familie of vrienden in een Startup maar ook investeringen via intermediaire fondsen (zoals bijv. VC’s en angelinvestors vallen hieronder). Fondsen kunnen kapitaal bundelen en daarmee aan een grotere vermogensbehoefte van een onderneming voldoen.

Deze regeling wordt in de loop van volgend jaar concreet uitgewerkt en gaat in per 1 januari 2017, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.

De Nationale Financieringswijzer 

En tot slot een gids voor het nummer 1 probleem voor Startups: de Nationale Financieringswijzer. Financiering blijft volgens VNO-NCW en MKB-Nederland sowieso de komende jaren een belangrijk aandachtspunt voor met name het midden- en kleinbedrijf (mkb). Zo is het financieringslandschap enorm veranderd. Naast financiering via banken is er ook veel ander financieringsaanbod beschikbaar gekomen. De Nationale Financieringswijzer wordt een publiek-privaat portaal van de Nederlandse Vereniging van Banken, het Ministerie van Economische Zaken, de Kamer van Koophandel, de Rijksdienst voor Ondernemen, VNO-NCW en MKB-Nederland.

De Nationale Financieringswijzer wordt op 21 september door minister Kamp gelanceerd tijdens de MKB Top over financiering in Den Haag.

Iets minder papierwerk

Kortom: geen ‘disruptieve’ nieuwe beleidsplannen en aardverschuivingen maar iets minder papierwerk voor fiscale subsidies, iets meer beschikbare funding en een platform dat meer inzicht in de mogelijkheden geeft.

Foto: Phil Nijhuis/Rijksoverheid

 

Leave a Reply

*