Een terugblik op Web Summit 2014: ‘het is een monster van een congres’

Een terugblik op Web Summit 2014: ‘het is een monster van een congres’

This article will take you 5 minute(s) to read

De Web Summit is onder de bezielende leiding van Paddy Cosgrave (foto boven) uitgegroeid tot het grootste technologiecongres van Europa, met zo’n 20.000 bezoekers. Adine Rooyackers liep de afgelopen week in opdracht van Silicon Canals en hostingpartij TRUE rond in Dublin en verbaasde zich over de immensiteit en intensiteit van deze mierenhoop en beschrijft alvast hoe je een volgende editie kunt overleven. Want: “Het is een monster van een congres.”

Verslag Nederlandse startups

Nu ben ik naar Dublin gekomen met verschillende redenen. Ten eerste om verslag te doen van een aantal Nederlandse startups, maar ook om de Summit zelf te verslaan. Het is namelijk niet zomaar een startup-bijeenkomst. Het is een congres waar alle grote en veel kleine uit de wereld aanwezig zijn. Een monstercongres, dat je opslokt in zijn flow en je na 3 dagen weer laat gaan. De grote namen komen voor een praatje en andere afspraken, de kleine met geluk bemannen een booth en proberen in de drukte hun verhaal te doen. De rest dwaalt rond van booth naar spreker, kaartjes in de hand en naambordje om de nek.

15712018302_3a71eff372_z

Web Summit moeite waard?

Is het de moeite waard om te komen? Dat zeker wel. Alleen al vanwege de epische feestjes tijdens de Night Summit. Maar er zijn wel drie zaken die je moet weten om (volgend jaar) Web Summit te overleven.

1) Het is een mierenhoop

De hoeveelheid startups waar je hier mee geconfronteerd wordt is immens. Een mierenhoop is de beste manier om de effectief gecontroleerde mensenmassa te beschrijven. Drie locaties, rij na rij met bedrijven en meer dan 20.000 man die daar een weg doorheen banen. Vergeleken bij vorig jaar is er orde in de chaos. Toch ben ik ontzettend blij dat ik in de media-ruimte kan ontspannen, schrijven en goeie koffie dan drinken. En dat ik een schema heb.

15541661650_b5d577d8f0_z

De verschillende ruimtes hosten verschillende type bedrijven: e-commerce, marketing, builders, fintech en machine summit is er een soort van onderscheid gemaakt. Toch is dat onderscheid niet echt duidelijk, dus als je op zoek bent naar bepaalde startups, kun je het best even van tevoren uitzoeken waar en wanneer ze staan.

2) Wirwar aan startup-programma’s

Startups kunnen zich aanmelden voor een wirwar aan programma’s. Veruit de grootste is ALPHA, bedoeld voor early-stage startups. Béta’s zijn die startups die al een grote tweede ronde funding op hebben gehaald. Sommige hiervan zijn uitgekozen voor het PITCH-programma, waar hun Pitch door een jury wordt beoordeeld. En dan heb je nog het START-programma, het prinsenklasje van de Summit. 150 geselecteerde startups die het meeste potentie hebben volgens de organisatie. En ze moeten een minimum van 5 miljoen funding hebben opgehaald.

3) Een stortvloed aan sprekers

15526963187_cb37d4eced_z

Er is een stortvloed aan grote namen die hier een praatje komt houden. Van oprichters, tot verslaggevers, tot investeerders en wereldberoemde actrices, atleten en muzikanten. Van Tony Hawk tot Phil Libin van Evernote. De sprekers zijn an sich interessant, maar het probleem is dat het gemiddelde praatje een kwartier duurt waardoor niemand echt de diepte in gaat. Daarnaast hebben de grote namen zo’n lading mediatraining achter de rug dat de meeste praatjes redelijk oppervlakkig aanvoelen.

En soms gewoon de plank mis slaan – na de eerste dag werd Eva Longoria gequote in de nieuwsbrief. Dat ze ‘alle vrouwen aanwezig uitdaagde om mentoren te worden voor de vrouwen van de toekomst.’ Lege woorden. Al helemaal op een techcongres: elke vrouw aanwezig die in de sector werkt is die uitdaging al lang geleden bewust aangegaan nietwaar?

Conclusie: wat is de waarde van de Web Summit?

Je zou bijna denken dat ik de waarde van het bijwonen van dit congres in twijfel trek. Dat is niet zo. Het is een monster van een congres, waardoor het ook niet gek is dat de sprekers te weinig tijd hebben en je door de hoeveelheid pitches niet meer weet wat A/B testen is. Je komt een ongelofelijke hoeveelheid mensen tegen, die over het algemeen oprecht geïnteresseerd zijn en open staan voor andere mensen en ideeën. Er is zo veel, dat er geen incrowd is.

15090706944_da75c0ddb5_z

Open staan voor een praatje

Deze editie heb ik mij specifiek bezig gehouden met de Nederlandse startups, wat er met meer dan zestig echt heel veel waren. Het fijne van de hoeveelheid mensen die hier rondloopt, is dat iedereen open staat voor een praatje en contact. Elke startup-founder die ik heb gesproken heeft interessante mensen en potentiële partners leren kennen, elke VC of journalist die ik spreek is wel dat ene interessante idee tegen gekomen waar ze weer enthousiast van worden. In een wereld waarin elk goed contact dubbel telt, is dat de werkelijke toegevoegde waarde van de Web Summit.

True-managed_hostingWeb Summit 2014: het waren drie fantastische dagen. Onze verslaggeving op Web Summit door Adine Rooyackers werd mede mogelijk gemaakt door TRUE, een managed hostingpartij uit Nederland die afgelopen dagen meerdere startups van feedback heeft voorzien. Waarvoor onze dank enorm is, zonder TRUE hadden wij dit niet voor elkaar gekregen! Zie hieronder de artikelen, de komende dagen volgen nog eens reportages met vier veelbelovende, Nederlandse startups.

Lees ook eerdere verhalen vanaf de Web Summit, hosted by TRUE:

  1. Barqo over succes, uitdagingen en de ophef rondom hun botendeelstartup
  2. Het ultieme startupverhaal van het prijzenwinnende SendCloud
  3. Mobbr wil hoe wij werken en geld verdienen rigoreus veranderen
  4. Yes! Wij gaan met Silicon Canals naar Web Summit ‘hosted by TRUE’

Leave a Reply

*