Dit zijn de drie nieuwe startups van de ING Innovation Studio

Dit zijn de drie nieuwe startups van de ING Innovation Studio

This article will take you 3 minute(s) to read

Een paar maanden geleden ging ING met de ING Innovation Studio van start, een accelerator die fintech startups ondersteunt in ruil voor een (klein) aandeel in het bedrijf. Dit zijn de drie startups die zijn toegelaten.

Toelating

Toelating tot het programma van zes maanden betekent onder andere een seed-funding van 50.000 euro in de vorm van een converteerbare lening. Maar geld is niet alles: ING biedt veel resources, mentoring (met onder andere Daniele Dondi, die ook als mentor meedeed tijdens de StartupBootcamp), connecties met key-deciscion-makers en werkplekken voor je hele team. En dat laatste is meteen verbonden aan een voorwaarde voor toelating: je dient met je hele team zes maanden op locatie bij ING te werken aan je startup. Ook mag je nog geen grote series A investering hebben gekregen.

ing-innovation-studio

Negen startups

In totaal pitchten negen fintech startups hun bedrijfsconcept en ideeen voor een publiek van veertig reviewers. En nu is bekend welke drie startups zijn toegelaten tot de tweede ronde van het acceleratorprogramma: WhyDonate, MoneyTis en CheckMetrix. Wat doen deze drie startups precies?

WhyDonate

WhyDonate wil het doneren van geld aan goede doelen en organisaties makkelijk(er) maken. Ze hebben een mobiel donatieplatform ontwikkeld (voor Android en iOS) waardoor je gemakkelijk geld kunt doneren aan iedere organisatie. Met een paar drukken op de knop via je telefoon, tablet of pc. Doel: efficiënte en gebruiksgemak, vooral aan de kant van de donateur. Ze bieden een totaalpakket waarin het initiëren van crowdfundingprojecten en geldinzamelingsacties worden gefaciliteerd, maar ook de administratie en intergratie met sociale media. Ze werken met grote namen: Het Rode Kruis, Alzheimer Nederland en Artsen zonder Grenzen.

MoneyTis

moneytis

Banken en bedrijven zoals Western Union die internationale geldtransacties faciliteren rekenen jaarlijks meer dan 26 miljard (!) dollar door aan de klant. Dat is veel geld en moet daarom volgens de oprichters van MoneyTis anders. In feite bieden ze een vergelijkingssite voor de meest gunstige wisselkoers en transactiekosten: je kiest je bedrag, de manier van betaling, het land waar het geld naartoe moet en de betaalmogelijkheden. MoneyTis biedt dan de meest voordelige oplossing.

Op dit moment maken 4000 mensen gebruik van de website, in totaal besparen ze gezamenlijk al 70.000 dollar. Als iedereen van MoneyTis gebruik zou maken, zou dat bedrag oplopen tot maar liefst twintig miljard dollar.Het is niet geheel onlogisch dat juist een bank als ING investeert in een platform dat in feite direct zal gaan concurreren met dienstverlening van banken, en het is daarom zeer interessant wat deze samenwerking gaat betekenen voor de groei van het bedrijf én ING zelf.

Checkmetrix

Het verhaal achter CheckMetrix gaat niet over ideologie, de wereld verbeteren of een groot probleem oplossen. Ze bieden eigenlijk gewoon een keurig product dat online oplossingen biedt voor offline retailers. Denk aan hoogwaarde data-analytics en connectiviteitsoplossingen. Dashboards, benchmarks, marktanalyse en online betaalmogelijkheden: niets spannends, wel praktisch.

 

Leave a Reply

*