Voor trein gemaakte ‘IFTTT’ wint eerste Hackatrain

Voor trein gemaakte ‘IFTTT’ wint eerste Hackatrain

This article will take you 3 minute(s) to read

Ga er maar aan staan: in 6,5 uur een app in bij elkaar bedenken, terwijl je met een goede 150 kilometer per uur richting Berlijn raast. Dat is het idee achter de eerste Hackatrain, een ontwerpwedstrijd die in juli gehouden werd. De winnaar is bekend. Het concept van de app NS op Maat is door de vakjury verkozen tot beste app.

IFTTT voor de NS

NS op Maat kan nog het beste omschreven worden als een variant van het populaire internetplatform IFTTT, maar dan speciaal voor Nederlandse treinreizigers. Met de app kunnen ze hun smartphone zo instellen dat deze gedurende de treinreis automatisch taken uitvoert volgens het principe ‘Als dit gebeurt, doe dan dat’. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de telefoon vanzelf op stil moet gaan, zodra je plaatsneemt in een stiltecoupé. Ook is het mogelijk om vanzelf vrienden een berichtje te sturen zodra je in hun stad arriveert, of om mobiele data uit te zetten als je internationaal reist.

Rijdende hackathon

Hackatrain is een initiatief van evenementenorganisatie By Whyte, in samenwerking met de NS, Ordina en Amsterdam Creative Industries Network. Aan de rijdende hackathon van 6,5 uur deden zo’n 45 studenten mee die in teams van drie of vier een concept moesten bedenken om het treinreizen aangenamer te maken. De NS stelde hun data en API’s beschikbaar en tijdens de reis waren consultants van Ordina aanwezig om deelnemers van advies te voorzien. De Hackatrain reed op 14 juli, de eindbestemming was Berlijn, waar in de drie dagen daar op volgend Tech Open Air werd gehouden. Het was de eerste keer dat de Hackatrain werd gehouden, maar voor volgend jaar staat hij ook al vast. Het concept wordt iets anders, aldus de organisatie. Hoe het wordt aangepast, mag nog niet verklapt worden.

ns-op-maat-app

Controle bij de reiziger

De jury van Hackatrain, bestaande uit Steven van Grinsven, Piet Middelkoop, Ron Peereboom en David Beckett kozen vorige week de NS op Maat app als winnaar. Vooral het feit dat de controle van de app vrijwel volledig bij de reiziger lag, viel in de smaak. Daarnaast vond de jury dat er slim gebruik werd gemaakt van big data, het product goed schaalbaar was en dat een mvp snel opgezet kan worden, terwijl er in de toekomst gemakkelijk gebruik gemaakt kan worden van nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld beacons.

NS op Maat in het echt

Het concept van NS op Maat, ontwikkeld door Elisabella Hu, Ruben Roëls, Tommy Louts en Erwin Schmidt, liet daarmee twee andere finalisten achter zich. De WE-travel app, waarmee treinreizigers naadloos een verbinding met een Greenwheels huurauto, viel niet in de prijzen. Datzelfde gold voor de NS Kijk-app, waarmee reizigers in de trein lokaal nieuws kunnen bekijken, informatie over de treinreis kunnen vinden en series en programma’s kunnen bekijken. De winnaars krijgen een Interrail Global Pass om door 10 dagen door Europa te reizen. Daarnaast is de NS aan het kijken of ze de diensten van app kunnen integreren bij de persoonlijke OV-chipkaart die momenteel uitgerold wordt.

Leave a Reply

*