Wat is de definitie van een startup?

Niet elk startend bedrijf is een startup. Niet elk technologiebedrijf is een startup, en een startup is niet per se alleen een technologiebedrijf. Maar wat is nu onze definitie van eenĀ startup? Lees wat Paul Graham van Y Combinator daarover heeft geschreven.

Definitie van een startup

A startup is a company designed to grow fast. Being newly founded does not in itself make a company a startup. Nor is it necessary for a startup to work on technology, or take venture funding, or have some sort of “exit.” The only essential thing is growth. Everything else we associate with startups follows from growth.

If you want to start one it’s important to understand that. Startups are so hard that you can’t be pointed off to the side and hope to succeed. You have to know that growth is what you’re after. The good news is, if you get growth, everything else tends to fall into place. Which means you can use growth like a compass to make almost every decision you face.

Redwoods

Let’s start with a distinction that should be obvious but is often overlooked: not every newly founded company is a startup.

Lees verder hierrrr….

Startup volgens Silicon Canals

Wat is dan mijn definitie van een startup? En wat is dus volgens Silicon Canals een startup? Een startup is een op groei gericht beginnendĀ bedrijf, dat mogelijkerwijs (maar het liefst wel) gebruik maakt van technologie en opeenvolgende investeringsrondes . Het concept, de hardware, de IP of de wijze van uitvoering is dermate innovatief of disruptief dat het een X-factor heeft ten aanzien van concurrenten, corporate spelers of bestaande initiatieven vanwege de schaalvoordelen die optreden als er meer gebruikers/klanten zijn. Deze definitie is natuurlijk volledig arbitrair, niet toetsbaar en eigenlijk complete onzin. Je weet pas wat een startup is als je het ziet, om het maar Cruijffiaans te brengen.

Wat is jouw definitie van een startup? Laat een bericht achter in de comments.

Comments 2

  1. Bart says:

    Goed artikel! Over de exacte definitie van een startup zijn verscheidende meningen. Op Ensie is het mogelijk om een begrip te omschrijven, hierdoor ontstaat er een database met de verschillende visies op een begrip. Zie bijvoorbeeld: https://www.ensie.nl/paul-aelen/startup

    Wie voegt zijn definitie van startup toe?

  2. Esther Gons says:

    Wat een startup vooral anders maakt dan een startend bedrijf, behalve de risicovolle context, en de mogelijkheid tot snelle schaalbare groei ( de reden waarom de meeste startups wel met technologie te maken hebben) is vooral het feit dat startups ‘zoekende’ zijn. Ze zoeken naar een werkend business model in een nieuwe markt of met nieuwe manieren van distributie of technologie. Terwijl startende bedrijven en bestaande bedrijven vooral op executie zijn gericht omdat het business model waarmee ze aan het werk zijn al bewezen is. Dit cruciaal verschil is ook waarom startups niet hetzelfde te werk kunnen gaan als startende bedrijven, en waarom de eerste jaren veel risico met zich mee brengen, pas als het business model werkt komen er inkomsten op gang en kan een startup veranderen in een scale up, gaan schalen en zich gaan richten op executie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Want to stay on top of the latest rounds, coolest tech and hottest startups?

Subscribe to our free, daily news blast!

This website uses cookies to ensure the best possible experience. We may share this information with our advertising and analytics partners. By clicking 'Accept', you agree to our use of cookies and similar technologies. More info