BREKEND! Amsterdam met stip in top-20 wereldwijde startup-ecosystemen

BREKEND! Amsterdam met stip in top-20 wereldwijde startup-ecosystemen

This article will take you 4 minute(s) to read

Amsterdam doet hard zijn best internationale erkenning te krijgen als startup-hub, met Startupdelta en StartupAmsterdam als grote voortrekkers. Maar hoe goed doen we het nu eigenlijk in vergelijking met andere innovatieve startup-ecosystemen over de hele wereld? Volgens het vandaag uitgebrachte ‘The Global Startup Ecosystem Ranking 2015‘ van de Compass Group (voorheen Startup Genome) staat Amsterdam wereldwijd 19e in hun index. Het is voor het eerst dat Amsterdam voorkomt in deze prestigieuze rangschikking, met stip zelfs.

Top-20 startup-index

Eerst maar het goede nieuws: Amsterdam (UPDATE: technisch gezien de driehoek Amsterdam, Den Haag, Eindhoven. h/t Peter Kentie) heeft de top-20 van de wereldwijde startup-index gehaald. Wat zoveel betekent als: we doen er echt toe. Bij de vorige editie, in 2012 onder de naam Startup Genome, waren we nog een van de runner-ups. Sterker nog: we worden in 2015 gezien  als de belangrijkste nieuwe binnenkomer van het rapport, ten faveure van Santiago (Chili), Melbourne en Waterloo. Dat heeft alles te maken met de groei  in venture capital en exits: Amsterdam haalde twee keer zoveel VC-geld op gemeten over de laatste twee jaar, het aantal exits nam toe met 2,5%.

Londen en Berlijn startup-powerhouses

Dan het minder goede nieuws: in werkelijkheid kijkt Amsterdam vooral op tegen Londen en Berlijn. Een simpele blik op het rapport leert ons al snel dat we niet eens meer in de schaduw mogen staan van deze twee nieuwe startup-powerhouses. Berlijn sprong van plek 15 naar 9, en is daardoor van een ‘provinciale’ speler uitgegroeid tot een hub met globale relevantie. Ongetwijfeld tot groot genoegen van de lokale scene, aangezien zij zich in 2012 nog ‘ondergewaardeerd’ voelden. Exits zijn geëxplodeerd in Londen, tussen 2013 en 2014 zien we daar een toename van vier keer in waarde. De dealwaarde in Berlijn, mede dankzij IPOs van Rocket Internet en Zalando, ging twaalf keer over de kop.

global startup ecosystem ranking movers shakers

Deal in kleinere hubs

Het rapport is verder wel stellig in een advies voor vestiging in Amsterdam. Investeerders zouden meer tijd moeten spenderen aan het sourcen van deals in de kleinere startup-hubs, zoals expliciet Amsterdam, Parijs, Chicago en Berlijn. Daar zijn nog wel de pareltjes te vinden, tegen een goede waardering. Steden zoals New York, Boston, Toronto en Seattle zijn daarentegen minder aan te bevelen, vanwege de recente startup-gekte aldaar die waarderingen omhoog heeft geschroefd. De aanbeveling van het rapport voor ondernemers: kies een van de kleinere startuphubs, zoals Amsterdam, uit om product-market-fit te bereiken. Neem een kleiner kantoor in een onderontwikkeld ecosysteem met goedkoop talent, zoals Moskou. Verhuis dan naar een van de grote ecosystemen om een grote financieringsronde op te halen en zet een sales office in New York op om de Amerikaanse markt te bereiken.

Conclusie Global Startup Ecosystem Ranking 2015

Yes, we staan in de top-20! Good job. Maaar…. We hebben nog een lange weg te gaan om ook maar in de buurt te komen van onze tegenstrevers, Londen en Berlijn. Als kleiner ecosysteem hebben we wel veel waarde toe te voegen. Begin dus in Amsterdam, huur een dev-team in in Oost-Europa, India of waar dan ook, zoek de market-fit en schaal op met een ronde in Silicon Valley en een kantoor in New York. Sounds like a plan, niet? Het klinkt mij sterk in de oren als de route die 3D Hubs aan het volgen is. Moge het een voorbeeld zijn voor nog vele, vele Amsterdamse startups.

Verantwoording en disclosure

The Global Startup Ecosystem Ranking 2015 van Compass Group is tot stand gekomen met hulp van 200 interviews met ondernemers (#disclosure: waaronder ondergetekende) in 25 landen, plus 11.000 vragenlijsten voor startups afgenomen in de afgelopen vijf maanden. Tevens is gebruik gemaakt van data van diverse partners, zoals Crunchbase, Dealroom, maar ook Dutchstartupdatabase, Startupdelta en Startupbootcamp deden een bijdrage in kennis en data. Helaas worden China, Zuid-Korea en Japan niet meegenomen in de vergelijking, wat mijns inziens een vertekend beeld kan geven. Hier downloaden.

 

Leave a Reply

*