Dit zijn de 7 veelbelovende startups die meedoen aan Startup Next

Dit zijn de 7 veelbelovende startups die meedoen aan Startup Next

This article will take you 7 minute(s) to read

Aanstaande woensdag begint Startup Next Amsterdam, een pre-accelerator. Het woord pre-accelerator doet in mijn ogen het programma echter tekort. In het Nederlands vertaald betekent het letterlijk ‘voorversneller’, maar de 7 veelbelovende startups die hieraan meedoen zijn vaak al verder en hebben eerder een ‘naverbrander’ nodig. Tel daarbij op dat het ondersteund wordt door Google en dat er in het buitenland al enkele mooie startups uit deze snelkookpan kwamen, en je hebt een mooi recept voor de komende 6 weken.

De volgende Zuckerberg

Dit artikel gaat kort in op de deelnemers aan het programma en wat hen dan zo uniek maakt en waarom zij de volgende Mark Zuckerberg zouden kunnen zijn. De deelnemers komen uit een breed veld, maar komen overeen in een opzicht: het zijn platforms. En ook dat lijkt logisch aangezien de meeste ondernemers gaan voor schaalbaarheid, en dat betekent in de praktijk bijna altijd iets op het internet, waar het bijna net zo makkelijk is om 10 gebruikers te hebben als 10.000.000 gebruikers.

Veylinx

Wie naar de website gaat, denkt op een veilingplatform terecht te komen. En dan nog een ingewikkeld veilingplatform ook. Maar de waarheid is anders, de jongens achter Veylinx (ja, het zijn allemaal jongens) zitten namelijk in het onderzoek. Ze doen marktonderzoek op basis van koopgedrag en dat gaat ze eigenlijk best goed af als je ziet dat ze al gewerkt hebben voor onder andere Philips, KLM en Disney.

CloudMatch

Een startup die in 2013 ontstond tijdens een startup weekend in Amsterdam. De techniek: klinkt ontzettend goed! Door middel van ‘swipen’ kun je meerdere beeldschermen met elkaar verbinden, waaronder bijvoorbeeld een iPhone en een telefoon die draait op Android. Je kunt dan bijvoorbeeld een afbeelding groter weergeven door gebruik van 2 (of meer) schermen. Zoals gezegd, technisch hoogstaand. Wat voor mij nog mist, is een duidelijke ‘use case’, welk probleem lost dit op? Als dat er is, dan zal daar uiteindelijk een verdienmodel uit voortvloeien.

Bitstraat

Winkels en bedrijven accepteren Bitcoins en krijgen betaald in Euro’s. Simpeler is het niet uit te leggen, maar het gaat voorzien in een groeiende behoefte. Cryptocurrencies staan op ieders radar, maar uitgeven is nog lastig. Dus Bitcoins kunnen accepteren terwijl je gewoon Euro’s op je rekening krijgt lijkt een fantastisch idee! Uitkijken voor witwassers natuurlijk en opletten voor het valutarisico (de Bitcoin kan nogal volatiel zijn), maar de behoefte voor een product als dit gaat er zeker zijn de komende jaren!

Eat To Meet

Aaibaar concept, dat mensen die elkaar nog niet kennen samenbrengt en laat eten. Mooi detail dat ik voorbij zag komen: telefoons inleveren! En dat is terecht ook, want Eat To Meet heeft als doel om mensen met gelijke interesses met elkaar in contact te brengen. Hoewel ik me afvraag hoe hard het verdienmodel te maken is, is het sociale karakter zeker iets dat dit succesvol kan maken. Het lijkt erop dat we steeds meer afstevenen op een ‘sharing economy’, althans dat willen de grote sharing startups ons laten geloven, dus waarom dan ook niet een maaltijd delen onder het genot van een gezellig gesprek?

Bucket Buddies 

‘The bucket list goes social’. Heb je iets op je ‘bucket list’ staan dat je graag samen met iemand zou doen, maar je kent niemand die dat wil, dan ga je naar de Bucket Buddies. Hier vind je mensen met dezelfde items op hun bucket list, zodat je samen kunt beginnen met doorstrepen. Bucket Buddies is winnaar van Startup Weekend Amsterdam en hoopt het hier een goed vervolg te gaan geven!

Fysio24

Een fysiotherapeut, maar dan online en sneller en goedkoper dan de traditionele fysio. Je consult gaat via de webcam en als je toch de handen van een fysio nodig hebt (voor die lekkere massage?) dan zoeken ze hem in jouw buurt. Ze zeggen op de website dat je sneller van je klachten af bent, daar zou ik dan nog wel wat bewijs van willen zien! Nu ik zelf wat ouder wordt kan ik wellicht een goede testcase zijn, aangezien mijn hamstringblessure maar blijft terugkeren :-)! Los daarvan, wederom een goed idee dat inspeelt op de veranderende wereld: snelheid en digitalisering.

Darp Decade

En met Darp Decade zijn we weer terug bij de deeleconomie. In dit geval voor kleding. Je maakt eenvoudig je ‘online kledingkast’ en vervolgens kun je starten met uitwisselen van kleren met mensen bij jou in de buurt. Op deze manier wordt de collectie in je kledingkast veel groter, terwijl je er niet voor hoeft te betalen. Buiten dat doe je inspiratie op in andermans kledingkast. Nu wil ik niet teveel bevooroordeeld zijn, maar het lijkt me wel een typisch product voor vrouwen! Niets mis mee natuurlijk, die doelgroep is nog steeds groot genoeg.

Kick-off Startup Next

Aanstaande woensdagavond is de kick-off van Startup Next in het Amsterdamse hoofdkantoor van Rockstart. Daarna volgen 5 weken van ‘voorversnellen’ om af te sluiten met, hoe kan het ook anders, een demo day. Hou deze startups de komende weken in de gaten, want u gaat meer horen van deze partijen! Dan rest mij alleen nog een kleine note: bovenaan dit artikel schreef ik dat ze een ding gemeen hadden, het zijn platforms. Na het bezoeken van de websites concludeerde ik nog iets anders: alle sites zien er hetzelfde uit! Er lijkt een soort ‘startup template’ te zijn; ‘het Parallax website template’. Dus mocht je ook een startup willen starten, dan weet je in ieder geval hoe je website eruit schijnt te moeten zien :-)! Het worden vast 6 mooie weken. Wordt vervolgd.

Over Startup Next

Startup Next is een community van een grote groep lokale vrijwilligers in Amsterdam, allemaal actief in de wereld van startups. Het doel is om van elkaar te leren, waarbij een grote diversiteit aan mentoren beschikbaar is, die de verschillende fasen van een startup hebben doorlopen. Het doel is om de ideeën van startups te valideren samen met een grote groep betrokkenen, waarbij deze startups klaar worden gestoomd voor deelname als een accelerator als Rockstart of Startupbootcamp, of voor het ophalen van seed funding.

Daarnaast is dit voor de deelnemende startups een mogelijkheid om een groot netwerk op te doen in de wereld van startups, informals and VC’s. Startup Next wordt ondersteund door Google for Entrepreneurs, Techstars, Global Accelerator Network en Startup Weekend. Silicon Canals is mediapartner van Startup Next Amsterdam. Bastiaan Burgwal van fintech startup Sparkholder is mentor en sponsor van het programma.

Leave a Reply

*